Summarize

Tri hiljade vrednih knjiga, raznih časopisa, stripova i kataloga, najvredniji su deo legata Ljube Popovića.

U legatu je i replika Ljubinog pariskog ateljea sa slikarskim rekvizitima, dve od četiri poslednje slike istovremeno rađene na letovanju u Grčkoj i odabrane umetničke fotografije francuskih autora posvećene Ljubi.

"Legat je poklonila porodica Popović Modernoj galeriji, što predstavlja temelj za buduću ideju - Muzej fantastike u Valjevu", kaže Vojislav Jovanović, vršilac dužnosti direktora Moderne galerije.

Ljubi je bilo veoma važno da se sačuva njegova biblioteka za koju je u potkrovlju galerije pronađen prostor.

"On je za života govorio, pitao se više puta, šta će biti njegovom bibliotekom. Bilo je bitno da se nađe neko mesto koje je lepo i sugurno, da biblioteka nastavi da postoji", kaže Ljubina supruga, Slavica Batus.

Na prvu godišnjicu smrti Ljube Popovića, u Modernoj galeriji i izložba slika iz njegovog jugoslovenskog i ranog francuskog perioda.

U knjigu utisaka među prvima su se upisali naši slikari Milan Tucović i Vasa ...


Napomena: Stavovi izrečeni u ovoj vesti nisu stavovi sajta Reporter.rs. Vest je programski i automatski preuzeta sa sajta RTS. Ukoliko smatrate da je ova vest uvredljiva i da narušava privatnost ili prava neke osobe ili nečija autorska prava, molimo Vas da je prijavite i mi ćemo je ukloniti.