Summarize

Gigabyte nas je oduševio novom generacijom WindForce 3X kulera koji smo prvi put imali prilike da susretnemo na GTX 1080 Aorus modelu. Sada je tu i GTX 1080 Ti sa još boljom verijom fantastičnog hlađenja koje pretenduje na mesto najboljeg vazdušnog kulera koji se našao na jednoj grafičkoj karti. Cena ovog podviga je plaćena zauzimanjem i trećeg susednog PCIe slota, ali je to vredelo u potpunosti

Nova generacija WindForce 3X hlađenja je na našem spisku omiljenih i možemo reći da je stigla na prvo mesto. Reč je o neverovatnim rashladnim sistemima kod novih high-end grafičkih karti koja sve što smo viđali do sada čini običnim u najmanju ruku.

 

Novi Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti je pravi monstrum od grafičke karte kakav svaki gejmer može samo da poželi. Pre svega izgleda brutalno zahvaljujući ogromnom WindForce 3X hlađenju koji zauzima čak tri susedna slota. Oklop je izrađen od metala sa tri ventilatora od 100 milimetara koja dominiraju.

 

Ovi ventilatori imaju jednu specifičnu karakteristiku, a to je da se preklapaju. Reč je o vrlo interesantnom rešenju koje prema rečima proizvođača smanjuje neželjene turbulencije, povećava protok, tok vazduha je bolje usmeren. Da bi to bilo moguće, centralni ventilator je montiran obrnuto od druga dva i nalazi se na posebnim nosačima u "X" formaciji.

 

Centralni ventilator sa svojim zasečenim perajima je specifičan i po tome što se okreće u suprotnom smeru od druga dva, čime se optimizuje protok vazduha. Pritom se na ovaj način uz redizajnirana peraja smanjuju turbulencije, na koje Gigabyte baca akcenat prilikom dizajniranja rashladnih sistema. Prečnik ventilatora iznosi 100 milimetara, a Gigabyte se dugo fokusira na kretanje vazduha tokom rada kulera i na turbulencije koje se javljaju prilikom njihovog rada, tako da verujemo da su dobro obavili domaći zadatak. Što se kvaliteta tiče, ventilatori imaju dvostruke lagere čime se povećava otpornost na prašinu, količina buke, i na kraju naravno i životni, odnosno radni vek.

 

Rashladno telo je koncipirano kao i kod GTX 1080 verzije, s tim da je sve dodatno povećano kako bi se termalni kapacitet učinio još impresivnijim. Ispod metalnog oklopa koji nosi ventilator, tu su aluminijumska rebra podeljena u dve celine koje su povezane putem šest bakarnih kompozitnih heatpipe-ova. Pritom, umesto presovanih heatpipe-ova ili aluminijuma, Gigabyte se odlučio na veliku bakarnu bazu koja obavlja kontakt sa samim GP102 procesorom. Takođe, kuler ostvaruje neposredan kontakt sa naponskom jedinicom i memorijskim čipovima kako bi preuzeo kompletno hlađenje na sebe, što je svakako veliki plus.

 

Poleđina je opremljena metalnom pločom koja povećava rigidnost konstrukcije i štiti štampanu ploču. Ovogdišnji novitet koji je proizvođač uveo je dodatni bakarni element koji ima svoja mikro-rebra i nalazi se tačno iza GPU-a čime dodatno pomaže hlađenje tamo gde je to najpotrebnije.

Pomenuta rebra koja ima ova ploča su tu da usmere protok vazduha radi efikasnijeg hlađenje. Kako je reč o jako malim dimenzijama, moramo priznati da pomalo sumnjamo u efikasnost ovog rešenja u praksi.

 

Osim toga, tu je i jedan dodatak u odnosu na GTX 1080 verziju, a to je svetleći Aorus logo velikih dimenzija koji izgleda impresivno kada zasija zahvaljujući RGB LED-u.

Pored ovog svetlećeg znaka, mnogo toga još svetli na ovoj karti. Tu je pomenuta "X" konstrukcija koja nosi centralni ventilator, AORUS logo duž gornje ivice kao i "FAN STOP" znak čija je uloga da obavesti kada ventilatori miruju i koji se gasi čim se aktiviraju.

 

Naponska jedinica je suludo napredna i filtrira napon u 12 faza prema GPU-u, a ima još 2 faze rezervisane isključivo za memoriju. Upotrebljene su komponente sa Titan X modela, a u to znači da je reč o najboljim komponentama iz Ultra Durable serije kojima Gigabyte raspolaže. Za kontrolu naponske jedinice tu je standardni uP 9511 kontroler, preuzet sa referentnog modela, što je pomalo čudno, jer znači da nema podrške za I2C, a moramo priznati da nas čudi da veliki broj kompanija sve ređe bira svoje PWM rešenje.

 

Gigabyte je i kod ove karte doneo odluku da ugradi dva 8-pinska PCIe konektora. To je potpuno razumno i daleko potrebnije kod karte kao što je GTX 1080 Ti čiji TDP iznosi 250 vati. Neizostavni deo su i dva SLI konektora kojih Nvidia nikako da se reši za razliku od AMD-a koji je odavno raskrstio sa ovom vezom kod multiGPU konfiguracije.

 

Zadnji panel je prepun video izlaza. Tu su tri DisplayPort priključka, dva HDMI 2.0b i DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera. Tu je i dodatni HDMI konektor na zadnjoj strani PCB-a koji omogućava dodatne opcije prilikom korišćenja VR sistema. Da bi to bilo moguće, Gigabyte je dodao neophodnu elektroniku da omogući karti dodatne video izlaze prilikom rada u VR režimu. Imajte u vidu da tada DVI konektor ne radi, ali je to mala cena za dva dodatna HDMI-a.

 

 

Podsetimo se ukratko, GTX 1080 Ti nosi GP102 čip iz Nvidie baziran na Pascal arhitekturi. Reč je o čipu koji je bio rezervisan za profesionalne modele, a koji je naknadno sišao i među krajnje korisnike. Ovaj GPU je sačinjen od 12 milijardi tranzistora i izrađen u modernoj 16-nanometarskoj litografiji, a raspolaže sa 3584 CUDA jezgara, masivnim brojem ROP jedinica koji ima 88 i kao i sa 224 teksturne jedinice.

Gigabyte je "nasvirao" frekvencije koliko god je mogao to da učini, a da ne rizikuje RMA. Stoga je GPU podešen na nominalnih 1607 MHz, odnosno 1721 MHz Boost vrednosti. Takođe, memorija radi na impresivnih 11 GHz i ostvaruje malo ispod 500 GB/s protoka. Zbog konfiguracije od 352 bita, karta ima 11 GB GDDR5X memorije, a čipove je potpisala kompanija Micron.

 

 

 

...


Napomena: Stavovi izrečeni u ovoj vesti nisu stavovi sajta Reporter.rs. Vest je programski i automatski preuzeta sa sajta Benchmark. Ukoliko smatrate da je ova vest uvredljiva i da narušava privatnost ili prava neke osobe ili nečija autorska prava, molimo Vas da je prijavite i mi ćemo je ukloniti.