Summarize

Kao što je staromodan, zapušten i neadekvatan izlagački prostor Paviljona, takav je i rad njegovih korisnika – Udruženja likovnih umetnika Srbije. Činjenica je i da država premalo daje novca radu ovog Udruženja, zapravo njegovoj izlagačkoj delatnosti.

"Imamo malo sredstava, samo se izdržavamo, od države ne dobijamo puno, recimo, dobili smo za osamdesetak izložbi svega milion dinara, od toga ne možemo jednu izložbu da sprovedemo", ističe predsednik ULUS-a Miroslav Lazović.

Neke privatne galerije, neznano zašto dobijaju mnogo više novca, neki izlagački prostori sa manjim brojem izložbi takođe dobiju više, onda i ULUS s pravom traži od države veću pomoć.

"Jedna dobra izložba mora da se dobro opremi, mora da ima dobar katalog, znači, mora da se organizuje prevoz od ateljea do galerije, mora da se napravi dobro otvaranje, znate, to su sve neke minimalne pare, ali nama to nedostaje", objašnjava predsednik Umetničkog saveta ULUS-a Đorđe Aralica.

Svi se pre svega oslanjaju na finansijsku pomoć države, a možda je, konačno, vreme za neku drugu vrstu pomoći.

"Država treba svojim zakonima da izađe u susret konzumentima umetnosti, a konzumenti će se obratiti nama i uzeće ono što njima odgovara, što im se sviđa", ističe Aralica.

Poreske olakšice za one koji ulažu u savremenu umetnost, preispitivanje organizacije rada u institucijama kulture, strategija rada, uvođenje menadžera s preciznim zadacima, kao i još neke dopune i izmene zakona, pomogli bi ne samo ULUSU, tvrde, već i svim institucijama ...


Napomena: Stavovi izrečeni u ovoj vesti nisu stavovi sajta Reporter.rs. Vest je programski i automatski preuzeta sa sajta RTS. Ukoliko smatrate da je ova vest uvredljiva i da narušava privatnost ili prava neke osobe ili nečija autorska prava, molimo Vas da je prijavite i mi ćemo je ukloniti.